Dış kulak yolunda yer alan salgı bezlerinin ürettiği salgıya ‘’serumen’’ denir. Dışarıdan kulak kanalına giren toz, kir ve partiküllerin serumen ile birleşmesiyle de kulak kiri yani buşon oluşur.
Halk arasında kulak kiri olarak bilinen buşon, dış kulak yolunda; kulak kepçesinin iç tarafında kulak zarının hemen önünde yer alan bölgede oluşur. Normal şartlarda dış kulak yolu cildinin içten dışa hareketi ile kulak buşonu kendiliğinden dışarı atar.
Kulak kiri neden olur?
Kulak kiri aslında kulak zarını dış etmenlerden koruyan dış kulak yolundaki salgı bezlerinden üretilen serumendir. Kulak içinin nemli olmasını sağlar ve dışardan gelen toz kir gibi paritküllerin de yapışmasını sağlar.
Kulak Kirinin Temizlenmesi Şart Mıdır?
Kulak salgısının veya bilinen adıyla kulak kirinin çok sık temizlenmesi dış kulak yolunu ve kulak zarının koruyucu bariyerini yok edeceği için; işitmeyi engelleyecek düzeyde tıkanıklık oluşturmadığı sürece temizlenmesine gerek yoktur.
Kulak Kiri Kimlerde Daha Sıklıkla Rahatsız Edicidir?
– Tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre ile bulunan ya da meslek nedeni ile maruz kalanlar
– Deniz, havuz suyunun dış kulak yoluna kaçması nedeni ile kulak salgısının şişmesi ve dış kulak yolu PH ının değiştiği kişiler
– Dış kulak yolunun yapısal olarak dar olduğu ve bu yüzden buşonun kulak dışına atılmasının güç olduğu kişiler
– İşitme cihazı, tıkaç ve kulaklık gibi cihazları sıklıkla kullananlar
– Kulak temizliğinin, kulak içine yabancı cisim sokularak yapılması
– Kulak salgısının fazla olması
– Egzama tarzı cilt rahatsızlığı olanlar
Kulak kiri neden birikir?
Kulak kiri, kulağın yapısının gereği kuruyunca dış kulak yolu cildinin içten dışa hareketi ile kulak kepçesine atılır. Kulak kirinin birikme nedenlerinin en yaygın olanı kulağın, bilinçsiz olarak dış kulak yolu içine yabancı cisim (kulak çöpü vs ) sokularak temizlenmesidir. Kulak çubuğu veya yabancı cisim ile kulağın içini temizlemeye çalışmak aslında dış bölümde oluşan kulak kirinin kulak zarına doğru itilmesine ve bu bölgede birikmesine yol açar. Kulak salgısı veya kulak kiri, her zaman kulak yolunda bir miktar bulunur fakat tıkanıklık ağrı gibi bir rahatsızlık vermedikçe temizlenmesi şart değildir.
Kulak kirinin belirtileri nelerdir?
Kulak kiri olarak bilinen buşon, normal şartlarda vücudun doğal savunma mekanizmalarından biridir. Buşonun normal şartlada, kişilerde hiçbir şikayete yol açması beklenmez fakat bazı kişilerde kulak tıkanıklığı, işitme duyusunun azalması, uğultu, çınlama, baş dönmesi, kuru öksürük, kulakta dolgunluk hissi, ağrı, koku, akıntı veya kaşıntı şeklinde şikayetler baş gösterebilir. Bu şikayetler her iki kulakta olabileceği gibi tek taraflı da olabilir. Bu gibi şikayetlerin varlığında kişi KBB uzmanına başvurarak muayene olmalı ve gerektiğinde kulak kiri temizleme işlemi ve buna neden olan durumun tedavisini yaptırılmalıdır.
Kulak kiri nasıl temizlenmelidir?
Kulak kiri hiç bir şekilde kişinin kendisi tarafından kulak çöpü vs gibi bir yabancı cisimle temizlenmeye çalışılmamalıdır. Kişi bunu yaptığında kulak kirinin içeri doğru itilmesine neden olur ve hem tıkanıklığa yol açar hem de yabancı cisim reaksiyonu ile dış kulak kanalının enfekte olmasına sebep olarak ağrı oluşturabilir. Özellikle çocuklarda dış kulak yolu çok kısa olacağı için kulak zarının zedelenmesi ihtimali de oldukça yüksektir. Kulak kiri temizliği, temiz bir bez ile dış kulağın yalnızca kepçe kısmın silinmesi şeklinde yapılabilir. Aksi durumda oluşabilecek veya oluşan durumlar için KBB uzmanına başvurularak kulak temizliği yaptırılmalıdır. Yaygın inanışın aksine kulak temizletme işlemi herhangi bir alışkanlığa yol açmaz.
Kulak Kirini Kulak Burun Boğaz Uzmanı mı Temizlemelidir ?
Evet kulak kiri ve dış kulak yolu rahatsızlıkları mutlaka uzman bir doktor tarafından değerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir . Bu rahatsızlıklar ciddi problemlere yol açabilir ve azımsanmamalıdır.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Hekim kulak kirini nasıl temizler?
Kulak temizliğinin kişinin kendisi tarafından ya da ehil olmayan bir kişi tarafından kulağına yabancı cisim sokularak yapılması son derece sakıncalıdır. Kişinin, kulak kirine bağlı olduğunu düşündüğü herhangi bir şikayeti olması durumunda kulak temizliği için KBB uzmanına başvurması gerekir. Hekim, kulak muayenesinden sonra kişiye rahatsızlık veren kulak kirini farklı yollarla otoskop, endoskop veya direkt bakı altında uygun gördüğü şekilde temizleyebilir fakat benim sıklıkla tercih ettiğim yol yumuşatma amaçlı özel solüsyon kullanımı sonrası asipirasyon ile temizlemedir.
Tüm kulak temizleme yöntemlerinde minimal ağrı olabilirse de kalıcı bir rahatsızlık kalmaz. Kulak kirinin sert olması durumunda temizleme öncesinde veya sonrasında hekim özel solüsyon reçete edebilir ve bir süre kullanılmasını isteyebilir. Usulüne uygun tıbbi olarak yapılan kulak temizletme işlemlerinin hiçbiri, yaygın olarak bilindiği gibi alışkanlık yapmaz ya da kulağın daha çabuk kirlenmesine yol açmaz; tıpkı saçımızı kestirdiğimiz için değil uzadığı için kestirdiğimiz gibi..
Evde Kulak Temizleme Nasıl Yapılır ?
Tıkanıklık olduğunda oksijenli su damlatıp bir kaç saniye beklemek ve sonra kafayı çevirip sıvının dışarı akışına izin vermek rahatlama yaratabilir. Fakat değişiklik yoksa veya ağrı gibi bir durum oluşursa en kısa zamanda kulak burun boğaz hekimi görmelidir.
Acilde Kulak Temizlenir mi ?
Acil şartları kulak temizleme için uygun değildir. Hem cihaz açısından hem konuya vakıf uzman hekim açısından hem de acil doktorunun mevcut acil meguliyetleri açısından uygun değildir.
Kulak tıkanıklığı veya ağrısı için zeytinyağı damlatalım mı ?
Hayır yabancı cisim etkisiyle mevcut tıkanıklığı ve ağrıyı şiddetlendirmesi yüksek olasılıktır önerilmez.
Kulak tıkanıklığı veya ağrısı için dış kulak yoluna soğan veya sarımsak koyalım mı ?
Hayır yabancı cisim etkisiyle mevcut tıkanıklığı ve ağrıyı şiddetlendirmesi yüksek olasılıktır önerilmez.