Op. Dr. Başak Çaypınar

Timpanoplasti

Anasayfa Timpanoplasti

Timpanoplasti (Kulak Zarı Cerrahisi)

Kulak zarı delinmeleri ve kronik orta kulak hastalıklarında uygulanan “Timpanoplasti” ameliyatı teknik olarak kulak zarı ve orta kulaktaki işitme sisteminin onarılması aynı zamanda orta kulaktaki ve kulak arkasındaki mastoid kemik içindeki iltihabın temizlenmesi işlemidir.

Kulak zarı yırtıkları; Tekrarlayan kulak akıntılarının olmaması, işitme kaybının önlenmesi, enfeksiyonlardan korunması ve iltihaba bağlı diğer komplikasyonların ortaya çıkmasının önlenmesi için timpanoplasti ile onarılabilir. Belirgin işitme kaybı olan hastalarda aynı ameliyatta sesi ileten kemikçiklerdeki problemler de düzeltilebilmektedir. Kemikçiklerdeki sorunların giderilmesinde kıkırdak, kemik greftler ya da orta kulak protezleri kullanılabilmektedir.

Timpanoplasti İçin Uygun Adaylar

Timpanoplasti, orta kulağın zarındaki delikleri veya hasarları onarmayı amaçlayan cerrahi bir prosedürdür. Timpanoplasti için uygun adaylar genellikle kulak zarındaki perforasyonlar, zarın delikleri veya hasarları nedeniyle işitme kaybı yaşayan bireylerdir. Kronik orta kulak iltihapları, travmatik yaralanmalar veya cerrahi sonrası komplikasyonlar nedeniyle zar hasarı olanlar da potansiyel adaylar arasında yer alabilir. Ayrıca, genel sağlık durumu iyi olan, cerrahi müdahaleye uygun olan ve ameliyat sonrası gereken bakım talimatlarına uymaya istekli bireyler de timpanoplasti için uygun adaylardır. Ancak her durum farklıdır, bu nedenle uygunluğun değerlendirilmesi ve en iyi tedavi seçeneğinin belirlenmesi için bir kulak burun boğaz uzmanına danışmak önemlidir.

İletişime Geçin!

Sorularınız mı var ? Randevu mu almak istiyorsunuz ? Bize kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Hızlı bir şekilde size dönüş yapacağımızdan emin olabilirsiniz.

Timpanoplasti İyileşme Süreci

Timpanoplasti, orta kulağın zarındaki delikleri onarmayı amaçlayan bir cerrahi prosedürdür. Operasyon sonrası iyileşme süreci bireyden bireye değişiklik gösterir, ancak genellikle ilk günlerde hafif ağrı, işitme kaybı, baş dönmesi ve şişlik gibi belirtiler görülebilir. Dikişler genellikle kendiliğinden emilen materyallerle yapıldığı için ayrıca alınması gerekmez. Hastalar, birkaç gün içinde normal aktivitelere dönebilir, ancak tam iyileşme süreci birkaç haftadan birkaç aya kadar uzanabilir. İyileşme sürecini desteklemek için doktorun önerdiği talimatlara uymak, belirli aktivitelerden kaçınmak ve düzenli kontrol randevularına gitmek önemlidir. İyileşme süreci genellikle işitme düzeyinde belirgin bir iyileşme gösterir, ancak her bireyin durumu farklı olduğu için bireysel deneyimler de değişebilir.

Sık Sorulan Sorular

Timpanoplasti için uygun adaylar genellikle kulak zarında delik veya hasar nedeniyle işitme kaybı yaşayan bireylerdir. Kronik orta kulak iltihapları, travmatik yaralanmalar veya cerrahi sonrası komplikasyonlar nedeniyle zar hasarı olanlar da adaylar arasında yer alabilir.
Timpanoplasti sırasında kullanılan dikişler genellikle kendiliğinden emilen türdendir, bu nedenle ayrıca dikiş alınması gerekmez.
İyileşme sürecini desteklemek için doktorun önerdiği talimatlara uymak, belirli aktivitelerden kaçınmak ve düzenli kontrol randevularına gitmek önemlidir.