Op. Dr. Başak Çaypınar

Tonsillektomi (Bademcik Ameliyatı)

Anasayfa Tonsillektomi (Bademcik Ameliyatı)

Tonsillektomi (Bademcik Ameliyatı) Nedir?

Vücudun mikroplarla mücadele etmesi için ağız ve burun gerisinde lenfoid doku dediğimiz dokular bulunur. Boğazda her iki yan tarafta olana tonsilla palatina (bademcik) denir. Bu lenfoid dokular ağız ve burun girişinde vücuda giren virüs ve bakterileri karşılarlar. Zaman içinde onları tanır ve onlara karşı antikor üreterek bağışıklık sistemimizin gelişmesini sağlarlar. Özellikle bademcik ve geniz eti 5-6 yaşına kadar giderek büyür sonra küçülmeye başlar ve 11 yaşlarında erişkin bir kişideki boyutuna geriler.Özellikle sık geçirilen enfeksiyonlar ve alerjide bu dokular normalden daha fazla büyür ve küçülmez.

Bazen bademcik hiç iltihaplanmasa bile çok büyümüş ve uyku apnesine (uykuda ara ara nefes durması) neden oluyorsa yine alınması gerekir. Bademcik sorunu olan çocuklar genelde iştahsızdırlar ve yaşıtlarına göre büyüme-gelişme daha yavaş olur. Ameliyat yaşı genelde 3 yaş ve üzeridir. Ancak uyku apnesine neden oluyorsa çok daha erken yaşta ameliyat edilir. Çünkü uyku apnesinin getirdiği riskler ameliyat risklerinden daha fazladır.

Tonsillektomi (Bademcik Ameliyatı) İçin Uygun Adaylar

Tonsillektomi, genellikle tekrarlayan bademcik enfeksiyonları, bademcik büyümesine bağlı solunum problemleri, uyku apnesi veya bademciklerdeki diğer ciddi sağlık sorunlarına yanıt olarak gerçekleştirilen cerrahi bir işlemdir. Uygun adaylar genellikle tekrarlayan bademcik enfeksiyonlarından muzdarip olan çocuklar veya bademcik büyümesine bağlı solunum zorluğu yaşayan bireylerdir. Ayrıca, bademciklerin neden olduğu uyku apnesi gibi durumlar da tonsillektomi gerektirebilir. Ancak her hasta durumu farklıdır, bu nedenle cerrahi kararı, bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından, bireyin özel durumuna ve semptomlarına göre belirlenmelidir.

İletişime Geçin!

Sorularınız mı var ? Randevu mu almak istiyorsunuz ? Bize kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Hızlı bir şekilde size dönüş yapacağımızdan emin olabilirsiniz.

Tonsillektomi (Bademcik Ameliyatı) İyileşme Süreci

Tonsillektomi sonrası iyileşme süreci bireyden bireye değişmekle birlikte genellikle birkaç haftayı kapsar. Cerrahi, genellikle tekrarlayan bademcik enfeksiyonları, solunum problemleri veya diğer bademcik sorunlarına yanıt olarak gerçekleştirilir. İlk birkaç gün içinde, hastalar genellikle hafif ağrı, şişlik ve boğazda rahatsızlık hissi yaşarlar. Cerrahi sonrası dönemde doktorun önerdiği ilaçların düzenli kullanımı, dinlenme, sıvı alımına dikkat etme ve belirli gıdalardan kaçınma önemlidir. Cerrahi sonrası ağrı ve rahatsızlık genellikle kademeli olarak azalır ve hastalar normal aktivitelerine dönmeye başlar. Ancak tam iyileşme süreci, cerrahinin karmaşıklığına, hastanın genel sağlık durumuna ve cerrahi sonrası bakımın ne kadar etkili bir şekilde uygulandığına bağlı olarak değişir. Cerrahi sonrası kontroller, doktorun hastanın iyileşme sürecini değerlendirmesi açısından önemlidir.

Sık Sorulan Sorular

Tonsillektomi, genellikle tekrarlayan bademcik enfeksiyonları veya solunum problemleri nedeniyle, bademciklerin cerrahi olarak çıkarılması işlemidir.
Evet, tonsillektomi sonrası ilk birkaç gün içinde hafif ila şiddetli ağrı olabilir. Bu durum genellikle zamanla azalır.
Uygun adaylar genellikle tekrarlayan bademcik enfeksiyonlarından muzdarip olan çocuklar veya solunum problemleri yaşayan bireylerdir.